BLOMKNOPPEN

gesneriaceae

Minisinningia

Blomknoppens sätt att föröka våra minisinningior

Vårt sätt att odla minisinningior.
Vi klipper små sticklingar tar av de understa bladen.Sätter de i de minsta krukorna vi kan hitta,el snapsglas,platsmuggar(Dollarstore har perfekta plastmuggar)Använder oss av P jord el annan jord med leca kulor i.Blandar ej i perlite el vermiculite ,tar direkt ifrån jordsäcken.Ett perfekt hus för de små, vi gillar godislådor men även miniväxthus blir bra.Efter någon månad är det dags att vänja de att plocka av locket en bit sedan ställa ut de på hyllan.Själv har jag mina i plastbackar(från samlaserien Ikea perfekta) i en ljushylla tills de börjar blomma då tar jag fram på köksbordet, i fönsterna (har något framför de ,bladen bränns lätt då de är så tunna och små) Tänk på att tar du jorden direkt ur jordsäcken behöver du inte vattna sticklingarna när du sätter de,
Om jorden är torr ta en sprayflaska och spraya lite över jorden.Blir det mycket kondens så vädra emellanåt.
Rotar sig snabbt och snart bildar de en knöl som de så småningom kommer lagra vätskan.
Tänk på ej för mycket vatten då vill knölen ruttna
Så här gör vi men det finns säkert massa andra odlings råd. Man får pröva sig fram 
Från knöl till planta

1. Låt knölen vila i en ziplocksbag eller godislåda i spagnum mossa (eller med perlite,vermiculite)

2. När knölen börjar skjuta upp skott ta den ur påsen.

3. Ta en av de minsta krukor du har,fyll med hälften av jordblandningen. Ställ knölen i mitten av krukan. Spara ett skott på knölen. Om du har flera skott på knölen kan du rota de andra skotten för att ha extra. Rota de i lite mossa eller jordblandning i en godislåda(knappt 2 cm av jordblandningen el mossa) el direkt i en liten kruka.

4. Ställ den planterade knölen i en godislåda eller miniväxthus. Allt efter skottet på knölen växer tar du och fyller på med jord. Själv vattnar jag inte jorden ifall jag tar den direkt ur en jordsäck pga att när jag ställer den i en godislåda blir det ganska mycket kondens, risken är att det blir för blött och skottet och knölen ruttnar. Bildas det mycket kondens vädra lite grann. Ser det väldigt torrt ut spraya jorden LITE.

5. När den lilla plantan börjar växa ordentligt och man nästan ser knopparna brukar jag avhärda den ifrån godisburken eller miniväxthusen genom att lufta mer och mer med locken ,till slut sätter jag ut den på min ljushylla,bordet eller fönsterkarmen men tänk på de har tunna blad så de tål inte sol men isåfall får du skydda med något..

6. När plantan börjar vissna ner låter jag alltid en liten bit av stammen vara kvar,lägger den i en ziplockspåse och startar om igen fr punkt 1.

7.Man kan även låta den stå kvar i krukan och låta den torka ,även plantera om den.men vi har lyckas bättre att väcka de när de har varit i ziplockspåse.Tänk på att den lagrar vatten i knölen så var försiktig med vattningen.
Om vi måste vattna i början så sprayar vi men oftast räcker det att jorden kommer fr jordsäcken då är det tillräckligt med fukt.

Detta var våra tips säkert finns det massa andra bra tips hur man gör .Bästa är att pröva sig fram vilket som passar dig bäst.
Så här kan sticklingen se ut

/minis3.jpg 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)